Zelenina má nízky obsah kalórií, ale je bohatá na vitamíny, minerály a iné dôležité živiny.
Navyše, veľa zeleniny má nízky obsah sacharidov a vysoký obsah vlákniny, čo ich robí ideálnymi pre diéty s nízkym obsahom sacharidov.
Definícia diéty s nízkym obsahom sacharidov sa veľmi líši. Väčšina z nich má menej, ako 150 gramov sacharidov za deň a niektoré dosahujú iba 20 gramov za deň.
Či už ste na nízkokarbovej diéte alebo nie, jesť viac zeleniny bol vždy skvelý nápad. Tu je zoznam najlepších druhov zeleniny s nízkym obsahom sacharidov, ktoré je možné zahrnúť do vašej stravy.
Paprika
Paprika, tiež známa ako sladká paprika, je neuveriteľne výživná.
Obsahuje antioxidanty nazývané karotenoidy, ktoré môžu znižovať zápal, znižovať riziko rakoviny a chrániť cholesterol a tuky pred oxidačným poškodením.
Jedna šálka (149 gramov) nakrájanej červenej papriky obsahuje 9 gramov sacharidov, z ktorých 3 sú vlákniny. Poskytuje 93% pravidelného denného príjmu (PDP), vitamín A a neuveriteľných 317% PDP vitamínu C, ktorý často chýba pri strave s nízkym obsahom sacharidov.
Zelené, oranžové a žlté papriky majú podobné výživové profily, aj keď sa ich obsah antioxidantov môže líšiť.
Papriky sú protizápalové a majú vysoký obsah vitamínov A a C. Obsahujú 6 gramov stráviteľných (čistých) sacharidov na jednu porciu.
Brokolica
Brokolica je skutočná super zelenina.
Je členom krížovej rodiny zeleniny, ktorá zahŕňa kapusta, ružičkový kel, reďkovky a kapustu. Štúdie ukazujú, že brokolica môže u diabetikov 2. typu znižovať inzulínovú rezistenciu.
Tiež sa predpokladá, že chráni pred niekoľkými typmi rakoviny, vrátane rakoviny prostaty.
Jedna šálka (91 gramov) surovej brokolice obsahuje 6 gramov sacharidov, z ktorých 2 sú vlákniny. Poskytuje tiež viac ako 100% PDP pre vitamíny C a K.
Brokolica obsahuje 4 gramy stráviteľných sacharidov na jednu porciu. Má vysoký obsah vitamínov C a K a môže znižovať inzulínovú rezistenciu a pomáha predchádzať rakovine.
Špenát
Špenát je listová zelenina, ktorá poskytuje významné zdravotné výhody.
Vedci tvrdia, že to môže pomôcť znížiť poškodenie DNA. Chráni tiež zdravie srdca a môže znižovať riziko bežných očných chorôb, ako je katarakta a makulárna degenerácia.
A, čo viac, je to vynikajúci zdroj niekoľkých vitamínov a minerálov. Jedna šálka (180 gramov) vareného špenátu poskytuje viac ako 10-násobok PDP pre vitamín K.
Špenát má nízky obsah sacharidov, ale sacharidy sa koncentrujú, keď sa listy varia a strácajú svoj objem. Napríklad jedna šálka vareného špenátu obsahuje 7 gramov sacharidov so 4 gramami vlákniny, zatiaľ, čo jedna šálka surového špenátu obsahuje 1 gram sacharidov s takmer 1 gramom vlákniny.
Varený špenát obsahuje 3 gramy stráviteľných sacharidov na jednu porciu, má veľmi vysoký obsah vitamínu K a pomáha chrániť srdce a zdravie očí.
Špargľa
Špargľa je lahodná jarná zelenina. Jedna šálka (180 gramov) varenej špargle obsahuje 8 gramov sacharidov, z toho 4 vlákniny.
Je tiež dobrým zdrojom vitamínov A, C a K. Štúdie skúmavky skúmali, že špargľa môže pomôcť zastaviť rast niekoľkých druhov rakoviny a štúdie na myšiach naznačujú, že to môže pomôcť chrániť zdravie mozgu a zmierniť úzkosť.
Špargľa obsahuje 4 gramy stráviteľných sacharidov na jednu porciu. Je to dobrý zdroj niekoľkých vitamínov a môže pomôcť chrániť pred určitými typmi rakoviny.
Karfiol
Karfiol je jednou z najuniverzálnejších a najpopulárnejších nízko sacharidovej zeleniny.
Má veľmi jemnú chuť a dá sa použiť ako náhrada za zemiaky, ryžu a iné potraviny s vysokým obsahom sacharidov.
Jedna šálka (100 gramov) surového karfiolu obsahuje 5 gramov sacharidov, z ktorých 3 sú vlákniny. Má tiež vysoký obsah vitamínu K a poskytuje 77% RDP pre vitamín C.
Podobne, ako iná zelenina s krížom je spojená so znížením rizikom srdcových chorôb a rakoviny.
Karfiol obsahuje 2 gramy stráviteľných sacharidov na jednu porciu. Má tiež vysoký obsah vitamínov K a C a môže pomôcť predchádzať srdcovým chorobám a rakovine.